• CLEAN EATING NO NASTIES,  HEALTHY HEALING FOOD,  MAMA COOKS CEPAT,  OVEN NINI COOKS,  OVEN NINI TEAM

    ECZEMA HEALING SOUP – PUAN MIZHANA PADZI

    Perkongsian tentang Eczema Healing Soup oleh Puan Mizhana Padzi, Authorized Agent Oven Nini @ #ovenniniteam. Beliau juga adalah Naturopath/ Nutritionist dan Eczema Coach untuk Perfect Eczema Plan (PEP). Mizhana Padzi – 20 November at 13:18 ·  Eczema Healing Soup PEP The healing power of soup is something that both Scientists and our grandmother can agree on kan. Whew! this soup is really great for autoimmune diseases and inflammation. I honestly believe in the healing power of food. . Eh mana Mizhana tahu saintis setuju? Setahun yang lalu Mizhana ada seorang klien dewasa yang juga seorang saintis, suffer kulit ekzema kronik. Sekarang dah heal both physically and emotionally. That’s why I tahu.. .…

  • CLEAN EATING NO NASTIES,  DAPUR SIHAT MAMA,  HEALTHY HEALING FOOD,  ON

    MAKANAN PENGUAT SISTEM IMUN BADAN, YANG SESUAI DIMAKAN JIKA ANAK TAK SIHAT, DEMAM, SELESEMA, BATUK?

    Post asal oleh Puan Ainini Zainal, 18 November 2017 · Konsep asas bila tak sihat, PERLU NAIKKAN SISTEM IMUN BADAN. Bila sistem imun badan baik, cepatlah proses penyembuhan. Superfood yang Allah sebutkan dalam Al Quran sangat banyak manfaat. ✿ Madu . ✿ Kunyit, halia (kedua-duanya antivirus, antibakteria, antiradang dan bagus untuk Sistem Imun Badan. Pernah dengar kalau demam, hirup Singgang? Ia memang benar berkhasiat). . ✿ Buah tin, anggur/ kismis . ✿ Buah delima . ✿ Buah zaitun (juga minyaknya) . ✿ Buah-buahan dan air perahan daripada buah-buahan ciptaan Allah (dalam bentuk yang asal, bukan jus yang dicampur gula bersudu-sudu di pasaran tu ya) . ✿ Air kosong . ✿ Air…

  • BETTER OPTIONS,  CLEAN EATING NO NASTIES,  DAPUR SIHAT MAMA,  JOM BUAT SENDIRI,  MAMA COOKS CEPAT,  ON

    BUAT MAYONIS SENDIRI 10 MINIT

    “Masya Allah hebatnya buat sendiri! Wah bagusnya buat sendiri! Terbaiklah semua buat sendiri ya? Saya mampu beli je. Emm, sedihnya saya tak dapat nak sediakan sendiri, terlalu penat dengan komitmen kerja. “ Pastinya di kalangan ibu ayah, ada rakan-rakan yang memang sediakan sendiri bahan asas masakan/makanan yang ramai dapat belinya di pasaran. Yang komersial ada, tapi mereka pilih untuk buat sendiri. Kenapa? . Ada banyak sebab. Lain ibu bapa, lain alasan mereka. Pastinya bukan untuk buat ibu bapa lain rasa ‘down’, tau. Kita jangan sekali-kali fikir begitu. Tak mahu fikir begitu, kita anggapkan yang kita sama-sama SUPPORT EACH OTHER. Hari ini kawan kita berikan inspirasi, mana tahu esok kita pula…

  • ON FAQ

    SOALAN/INFO BERKAITAN HARGA PREMIX OVEN NINI

    Beberapa info berkenaan harga premix bungkusan baru bermula Ogos 2019. 01. Harga biasa premix.Untuk harga semua jenis premix, harga biasa premix Oven Nini untuk ‘packaging’ baru ialah RM30.00 dan paling rendah dijual pada waktu biasa oleh Authorized Agents kami adalah RM20.00. Pada waktu tertentu seperti jualan di booth atau pada sesetengah event atau ketika promosi, mungkin akan ada lebih rendah sedikit, tapi tidak selalu. Harga biasa bungkusan lama sebelum ini adalah RM35.00, paling rendah dijual pada waktu biasa adalah RM30.00 dan waktu tertentu seperti promosi dan di booth, kurang sedikit daripada itu. . 02. Harga jualan di ovennini.com / Oven Nini Headquarters/HQ.Harga kekal dengan harga biasa melainkan ada promosi pada bulan-bulan…

  • BETTER OPTIONS,  DAPUR SIHAT MAMA,  HEALTHY HEALING FOOD

    BAIKNYA TELUR

    Telur? Errr, berkhasiat ke? Kan tinggi kolesterol? Ok ke makan? Kenyang ke makan telur je? Macam-macam persoalan tentang telur, kan, hinggakan sesetengah kita tersilap ‘label’kannya sebagai membahayakan kerana isu kolesterol. . Sebenarnya, telur ini antara sumber protein yang paling murah tetapi kaya nutrisi. Pengambilan 2 biji sehari sudah mencukupi, tidak perlu berlebihan pula (inilah yang jadi punca/masalah berkaitan kolesterol – PENGAMBILAN BERLEBIHAN, terutamanya kepada mereka yang memang dari awal mempunyai masalah kolesterol). Telur amat bagus untuk otak, tidak kira kanak-kanak atau dewasa, tau! Kita sambung baca tentang kebaikan telur, tulisan Puan Nur Amirah Kamarudin dari #ovenniniteam. . Nur Amirah, 26 August at 09:27 ·  Baiknya Telur 1. Tinggi protein2. Mudah didapati3.…

  • ANAK DAN MAKANAN,  WE ARE PARENTS

    ANAK PICKY EATER 01

    Picky Eater. Fussy Eater. Masalah biasa yang dihadapi ibu bapa yang sebenarnya ada penyelesaiannya. Kadang-kadang oleh sebab kurang ilmu dan kita sendiri tak sedar ianya boleh diselesaikan, kita rasa give-up. Tapi tak apa, ibu ayah, adanya ibu bapa lain di sekeliling kita sebenarnya adalah satu bentuk bantuan daripada Allah juga. Kita jadi inspirasi mereka, mereka pula jadi inspirasi kita. . Puan Amirah Taharudin, ibu 2 anak yang juga salah seorang #ovenniniteam member berkongsi info dan pengalaman tentang masalah anaknya dahulu yang kelihatan seperti ‘Picky Eater’ kerana ada sebab di sebaliknya. Ada 3 part, tau. So, yang ini Part 01. Stay tuned, jangan lupa Subscribe ovennini.com supaya tak terlepas update dari…

  • BENTO MAMA,  MAMA COOKS CEPAT

    BENTO NASLIN OGOS 2019

    Di Oven Nini Team, kami ada seorang Ibu anak 3 yang rajin upload foto idea Bento untuk anak-anaknya iaitu, Puan Azlinda Hamid (Bento Naslin). Majoriti Bento yang disediakan adalah menggunakan premix masakan Oven Nini. Beliau gunakannya sejak 2016 hingga sekarang. Dapur Shortcut untuk semua ibu! . 29.07.19 – 08.08.19 Kisah dua minggu punya bento tak sempat nak update. Hari ni berkesempatan post dalam album bento buat semangat nak mula berbento esok selepas seminggu cuti sekolah. In shaa Allah semoga terus rajin untuk berbento buat anak-anak. . . . . . . . . ======== 19.08.19 – 23.08.19 Minggu ni minggu yang sangat sibuk dan memenatkan di tempat kerja. Jadi ibu…

  • TIPS DAPUR MAMA

    TIPS MENU BERTUMIS ‘PECAH MINYAK’ DENGAN CANTIK

    Bila hasilkan masakan bertumis, rasa masakan dan nutrisi yang terkandung di dalamnya memang jadi bab yang paling penting. Rupa adalah bonus saja. Tapi sebenarnya bila bercakap tentang masakan bertumis, fasa ‘pecah minyak’ sebenarnya memainkan peranan untuk hasilkan menu yang rasanya ‘lebih kick’. Sambal, Masak Merah, Rendang, Paprik, Masak Kicap, Kari, majoritinya bertumis. Puan Ainini Zainal berkongsi tips. Jom baca. . Ramai orang tak kisah pun jika masakan bertumis mereka tidak pecah minyak. Sebenarnya ini tidaklah penting mana. Yang penting, boleh makan, kan? Ini sebenarnya bonus saja. Tapi saya memang suka jika masakan bertumis saya, ‘pecah minyak’ dengan ‘cantik’. . Bagi saya, ‘pecah minyak’ memberikan rasa masakan yang lebih sedap kerana…

  • MAMA COOKS CEPAT,  ON,  OVEN NINI PRODUCTS,  TIPS DAPUR MAMA

    AYAM GORENG ALA ‘KENTUCKY’ RANGUP

    Cakaplah siapa yang tak suka Ayam Goreng ala ‘Kentucky’ yang rangup? Mesti ada yang rasa ‘hilang selera’ sikit bila ayam rangup gebu yang diimpikan bertukar jadi versi yang tepung tak melekat elok pada ayamnya, tak bersalut cantik dan kembang minyak. Ikuti tips dan perkongsian oleh Puan Ainini Zainal di bawah, ya! . Ainini Zainal added a new photo. 18 January ·  SUKA SANGAT BILA AYAM GORENG TERSALUT CANTIK TEPUNGNYA, RANGUP KRUP KRUP KRUP. Ramai yang dah tahu pun, kan?Tapi nak share jugak, sebab ada yang buat tak jadi cantik, tak melekat sangat tepung salutan dan ayamnya. Jangan sedih, dunia tak terhenti di sini. ? . InsyaAllah, betul caranya, menjadilah apa yang kita buat. Saya…

  • SIHAT EMOSI,  WE ARE PARENTS

    DIA BELUM TAHU, YA ALLAH.

    Mahu jadi ibu ayah yang sihat emosi bukan mudah, kan Mama? Komitmen terhadap kerja yang buatkan kita sentiasa penat, ‘workload’, kerenah anak-anak, tekanan itu ini, semua itu buatkan kita kadangkala tewas bila perkara melibatkan emosi. Hilang kawalan dan yang jadi mangsa: ANAK. Kita mudah marah mereka dan semestinya kita rasa kita gagal jadi ibu bapa yang baik. Tapi apa yang kita tidak ketahui, kita tetap DUNIA MEREKA dan kita selalu dimaafkan. Perkongsian oleh Puan Ainini Zainal @ Oven Nini. . Ainini Zainal, 17 October 2018 ·  Tadi lepas solat Maghrib, bercerita dengan Afi tentang memaafkan dan cuba untuk tak marah bagi perkara-perkara kecil. “Ibu, kenapa ibu tak marah kalau Afi tumpahkan…

error: