• ANAK DAN MAKANAN,  BENTO MAMA,  MAMA COOKS CEPAT,  OVEN NINI PRODUCTS,  ovennini,com

    100+ IDEA BENTO / MENU ANAK VERSI ‘BETTER OPTIONS’ – OVEN NINI STYLE.

    “Mama, Kakak tengok kawan Kakak dia selalu bawak bekal lain-lain. Hari ni Nasi Goreng, esok Spaghetti, Pancake mak dia buat nampak macam ‘cloud’ tau Mama? Gebu, dia bagi Kakak rasa sikit, sedap sangat. Nugget pun mak dia buat sendiri, mama. Hari tu dia ada bagi ayam seketul kat kakak. Rasa macam ayam goreng fast food. Tapi dia cakap, mak dia buat sendiri je tepung tu, belajar kat internet. Kalau Mama tak penat tak busy, Mama buatkan bekal macam-macam jenis untuk Kakak boleh? Tapi kalau Mama penat, takpe tau. Kakak cerita je pasal bekal kawan Kakak tu.” . Bila anak cakap macam ni, mak paling kuat hati di dunia pun tetap…

  • ANAK DAN MAKANAN,  BETTER OPTIONS,  ON

    KENAPA GLUTEN- FREE?

    BETUL KE GANDUM TAK ELOK? BETUL KE TAK SESUAI MAKAN GANDUM NI ESPECIALLY YANG ADA ASMA, EKZEMA, ADHD, AUTISM? Wah, siap ESPECIALLY. Hahaha. Ok. Mengapa bersusah-susah tak bagi anak makan roti, kuih berasaskan gandum? Tak semua orang dapat selami perasaan itu. . Gandum kot?Banyak yang berasaskan gandum.Rasulullah pun makan gandum. Apesal tiba-tiba gandum tak ok?Bukan sunnah ke makan gandum? . Tapi realiti yang kita tak tahu, gandum yang Rasulullah makan, jauh beza dengan gandum zaman kita.Bagai langit dengan bumi. . Gandum zaman kini : • Dikisar halus jadi tepung. Rasulullah makan yang daripada biji gandum yang digiling kasar – dijadikan roti.Proses berjenis-jenis dilalui untuk keluarkan gandum yang disukai ramai produknya…

  • ANAK DAN MAKANAN,  OVEN NINI TEAM,  REMEDI SEMULAJADI,  WE ARE PARENTS

    MIZHANA PADZI & WIDYANA ALI DI ASTRO PRIMA – ‘EKZEMA DAN KANAK-KANAK’

    Sebelum ini kami pernah ceritakan tentang perjalanan Puan Widyana Ali menghadapi ujian anaknya, Saeed yang mempunyai ekzema tetapi dengan izin Allah, berjaya ‘heal’ melalui diet berasaskan makanan semulajadi dan tanpa steroid. Jika ibu ayah ingin baca semula postnya, boleh klik link di bawah, ya. Hari ini, ada satu berita baik. Coach Mizhana Padzi, Naturopath & Nutritionist yang juga salah seorang ahli dalam Oven Nini Team akan bersama-sama Puan Widyana Ali di Astro Prima untuk berkongsi tentang ‘Ekzema di Kalangan Kanak-kanak’ dan turut bersama adalah Profesor Madya Dr Adawiyah Jamil (Pakar Perubatan Dermatologi, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia PPUKM). . . Amat rugi jika ter’miss’ perkongsian mereka kerana kami pasti, banyak…

  • ANAK DAN MAKANAN,  WE ARE PARENTS

    ANAK PICKY EATER 01

    Picky Eater. Fussy Eater. Masalah biasa yang dihadapi ibu bapa yang sebenarnya ada penyelesaiannya. Kadang-kadang oleh sebab kurang ilmu dan kita sendiri tak sedar ianya boleh diselesaikan, kita rasa give-up. Tapi tak apa, ibu ayah, adanya ibu bapa lain di sekeliling kita sebenarnya adalah satu bentuk bantuan daripada Allah juga. Kita jadi inspirasi mereka, mereka pula jadi inspirasi kita. . Puan Amirah Taharudin, ibu 2 anak yang juga salah seorang #ovenniniteam member berkongsi info dan pengalaman tentang masalah anaknya dahulu yang kelihatan seperti ‘Picky Eater’ kerana ada sebab di sebaliknya. Ada 3 part, tau. So, yang ini Part 01. Stay tuned, jangan lupa Subscribe ovennini.com supaya tak terlepas update dari…

  • ANAK DAN MAKANAN,  CLEAN EATING NO NASTIES,  MAMA COOKS CEPAT

    PIZZA BAWANG CAPSICUM & TIPS BILA ANAK BELUM SUKA BAWANG/SAYUR

    Anak BELUM SUKA (jangan sebut TAK SUKA) adalah topik popular majoriti ibu bapa, kan? Memang ramai alami masalah ini. Ada yang akhirnya selesai, ada yang masih belum tahu cara paling sesuai untuk bantu anak suka. Puan Ainini Zainal, Founder Oven Nini berkongsi tips yang mungkin berguna untuk anda. . Bila dia belum suka, kita buat dia ‘terpaksa suka’. Haha. Ibu selalu bab sayur, bawang, takde kompromi. Ayat biasa, “Oh that’s okay, you don’t have to like it now, you’ll like it later, you just need to eat it.” Afi pun redha sajalah. Tapi ya, bila lidah dah dibiasakan dengan segala bawang, sayur yang mungkin awalnya dia belum suka, lama-lama tetap…

  • ANAK DAN MAKANAN,  BENTO MAMA,  MAMA COOKS CEPAT

    BENTO 02: BOILED EGG, CUPCAKE, LETTUCE

    Bento ringkas tapi padat nutrisi. Idea Puan Ainini Zainal @ Oven Nini. Pesan beliau, walaupun sediakan cupcake, kek, biskut, roti versi homemade, makanan sebegini tetap bukan untuk diambil setiap hari. Sesekali, 2-3 bulan sekali, sudah ok. Elakkan terlalu kerap kerana ia bukan Makanan Ruji. Utamakan hidangan ‘real food’ yang lebih ‘less processed’. Ainini Zainal added a new photo, 9 January 2018 ·  AFI’S HS BENTO #2.JANUARY 9, 2018. We baked GF cupcake this morning.Afi will bring some to his Art Class. Have a nice day, everyone.Every struggle and mistake we made yesterday will make us a better person, insyaAllah. . .#bentoafi2018#afiafiafi

  • ANAK DAN MAKANAN,  BENTO MAMA,  MAMA COOKS CEPAT

    BENTO 01: NASI MINYAK ‘BEAR’

    Hahaha berdebar baca Nasi Minyak Beruang, kan? Idea Bento 01 daripada Puan Ainini Zainal, Founder Oven Nini. Anda boleh follow beliau di Facebook juga, search Ainini Zainal. Post asal di Facebook beliau, Ainini Zainal8 January 2018 ·  AFI’S HS BENTO #1 Amaran awal. Dilarang gelak tengok teddy bear yang happy ala ala saja tu hahahaa.Adoila, agak tricky bila ibu tunggu nasi sejuk sikit baru bentukkan. . Ya, nak. Walaupun school kita is everywhere, that doesn’t stop you from having your own bento kan?Kalau biasa makan dalam pinggan, tahun ni ibu buat khas untuk Afi, ya. . Kita makan kat balkoni sebelum belajar.Atau kalau makan kat meja bersamapun, Afi punya dibuat versi bento/bekal ya.Konsep…

  • ANAK DAN MAKANAN,  HEALTHY HEALING FOOD,  REMEDI SEMULAJADI

    SUP ANAK SELESEMA

    SAKIT – MAKANAN PENGUAT SISTEM IMUN BADAN Perkongsian daripada Puan Ainini Zainal, Founder Oven Nini, dipetik dari Facebook beliau, 27 Disember 2013. ========= Malam tadi ada budak selesema. Dah lama tak selesema. Malam tadi minum Virgin Coconut Oil (VCO) sebelum tidur. Merengek tak selesalah masa tidurnya hidung tersumbat. Pagi ni dah ceria, tapi selesema masih ada sikit-sikit. . Breakfast dengan Chicken Broth Soup. Lebihkan Bawang Merah/Besar/Putih, Kunyit Hidup dan halia. Biasanya tak tumis, hari ni tumis sebab nak guna VCO. Bawang, halia, kunyit, Minyak Kelapa, semua ini bagus untuk immune system. . Renehkan semua bahan tadi dengan ayam bahagian tulang dengan api paling kecil selama 2-3 jam (jika anak alah…

error: