• ANAK DAN MAKANAN,  BETTER OPTIONS,  ON

    KENAPA GLUTEN- FREE?

    BETUL KE GANDUM TAK ELOK? BETUL KE TAK SESUAI MAKAN GANDUM NI ESPECIALLY YANG ADA ASMA, EKZEMA, ADHD, AUTISM? Wah, siap ESPECIALLY. Hahaha. Ok. Mengapa bersusah-susah tak bagi anak makan roti, kuih berasaskan gandum? Tak semua orang dapat selami perasaan itu. . Gandum kot?Banyak yang berasaskan gandum.Rasulullah pun makan gandum. Apesal tiba-tiba gandum tak ok?Bukan sunnah ke makan gandum? . Tapi realiti yang kita tak tahu, gandum yang Rasulullah makan, jauh beza dengan gandum zaman kita.Bagai langit dengan bumi. . Gandum zaman kini : • Dikisar halus jadi tepung. Rasulullah makan yang daripada biji gandum yang digiling kasar – dijadikan roti.Proses berjenis-jenis dilalui untuk keluarkan gandum yang disukai ramai produknya…

  • BETTER OPTIONS,  CLEAN EATING NO NASTIES,  DAPUR SIHAT MAMA,  JOM BUAT SENDIRI,  MAMA COOKS CEPAT,  ON

    BUAT MAYONIS SENDIRI 10 MINIT

    “Masya Allah hebatnya buat sendiri! Wah bagusnya buat sendiri! Terbaiklah semua buat sendiri ya? Saya mampu beli je. Emm, sedihnya saya tak dapat nak sediakan sendiri, terlalu penat dengan komitmen kerja. “ Pastinya di kalangan ibu ayah, ada rakan-rakan yang memang sediakan sendiri bahan asas masakan/makanan yang ramai dapat belinya di pasaran. Yang komersial ada, tapi mereka pilih untuk buat sendiri. Kenapa? . Ada banyak sebab. Lain ibu bapa, lain alasan mereka. Pastinya bukan untuk buat ibu bapa lain rasa ‘down’, tau. Kita jangan sekali-kali fikir begitu. Tak mahu fikir begitu, kita anggapkan yang kita sama-sama SUPPORT EACH OTHER. Hari ini kawan kita berikan inspirasi, mana tahu esok kita pula…

  • BETTER OPTIONS,  DAPUR SIHAT MAMA,  HEALTHY HEALING FOOD

    BAIKNYA TELUR

    Telur? Errr, berkhasiat ke? Kan tinggi kolesterol? Ok ke makan? Kenyang ke makan telur je? Macam-macam persoalan tentang telur, kan, hinggakan sesetengah kita tersilap ‘label’kannya sebagai membahayakan kerana isu kolesterol. . Sebenarnya, telur ini antara sumber protein yang paling murah tetapi kaya nutrisi. Pengambilan 2 biji sehari sudah mencukupi, tidak perlu berlebihan pula (inilah yang jadi punca/masalah berkaitan kolesterol – PENGAMBILAN BERLEBIHAN, terutamanya kepada mereka yang memang dari awal mempunyai masalah kolesterol). Telur amat bagus untuk otak, tidak kira kanak-kanak atau dewasa, tau! Kita sambung baca tentang kebaikan telur, tulisan Puan Nur Amirah Kamarudin dari #ovenniniteam. . Nur Amirah, 26 August at 09:27 ·  Baiknya Telur 1. Tinggi protein2. Mudah didapati3.…

  • BETTER OPTIONS,  DAPUR SIHAT MAMA,  TIPS DAPUR MAMA

    MENGAPA PERLU CUBA DAPATKAN LOBAK MERAH ( BUKAN ORGANIK) SELAIN CHINA?

    Lobak Merah antara sayur yang ‘popular’ di kalangan kita. Rasanya manis, tiada rasa pahit yang buatkan anak-anak tak suka. Biasanya sayur ini antara sayur kegemaran kanak-kanak, kan? Tidak sukar untuk dapatkannya di Malaysia, cuma ada isu yang perlu diambilberat, terutamanya jika ibu ayah memang menitikberatkan tentang sumber bahan dapur yang lebih sihat, selamat dan kurang risiko. Jom ikuti perkongsian daripada Puan Ainini Zainal tentang sayur kegemaran ramai ini. Ainini Zainal added a new photo. 29 January ·  Topik Lobak Merah, bawang, halia, kentang macam tak berkesudahan, kan? Sejak 2013 saya berkongsi info pemakanan sihat, sangat bersyukur bila ada yang hubungi dan ceritakan: “Puan, sekarang saya dan suami sangat alert dengan sumber bahan mentah/barang…

  • BETTER OPTIONS,  DAPUR SIHAT MAMA,  TIPS DAPUR MAMA

    TIPS BELI LOBAK MERAH

    Perkongsian oleh Founder Oven Nini, Puan Ainini Zainal 15 September 2017 ·  ==== Kelas Kak Nini – Lobak Merah.Lama tak masuk kelas, ya.Beratur sekarang! Haha. Ok hari ini kita bincang sedikit tentang carrot. . Ramai kurang ‘alert’ bab sayuran yang diimport dari China.Isunya, majoriti tanah di sana adalah bertoksik. . Satu lagi, isu penggunaan ‘pesticide’ tau racun seranggga yang tiada sekatan, terlalu berleluasa. Kesannya terhadap kesihatan amat besar. Ia bukan perkara main-main. . Kami mula membeli lobak merah Australia sejak 2015.‘Fresh, quality assured.’Tempat paling mudah, pasaraya. . Ketika di Terengganu dulu, saya beli di Pasaraya Giant. Ada Australia punya. Di Ipoh, boleh dapatkan di AEON.Di bahagian organik juga ada, mahal sedikitlah.Yang ini…

error: