• DAPUR SIHAT MAMA,  HEALTHY HEALING FOOD

    PISANG 03: KEK DAN BROWNIES BEBAS TELUR TAPI LEMBUT DENGAN PISANG

    Ainini Zainal on Facebook 28 December 2017 · KELAS PISANG 03PISANG SEBAGAI PENGGANTI TELUR.. Topik mengapa sesetengah orang alah pada pisang nanti kita bincangkan di post lain ya. Ini tentang fungsi pisang sebagai pengganti kepada telur jika anda alah terhadap sumber protein paling popular ini. Anak alah telur? Jangan risau. . Bila ramai alah telur, banyak resipi ‘eggless’ dihasilkan. Salah satu bahan yang digunakan bagi sesetengah resipi eggless adalah pisang. . Pisang berfungsi melembabkan tekstur kek, kuih, brownies, muffin dan sebagainya. Jika biasanya kita gunakan telur untuk fungsi-fungsi yang disebutkan tadi, pisang boleh dijadikan pengganti. . Biasanya kita juga guna telur untuk lembutkan kek, kan? Pisang juga boleh melembutkan kek. . Bagi…

  • DAPUR SIHAT MAMA,  HEALTHY HEALING FOOD

    PISANG 02 : APA KHASIAT/ NUTRISI DALAM PISANG? KENAPA MAKAN PISANG JADI GEMBIRA?

    KELAS PISANG 02Ainini Zainal 27 December 2017 ·  Apa khasiat dalam pisang?Di foto adalah khasiat dalam setiap 100g pisang.MasyaAllah, banyak khasiatnya. . Biasa kami suka pisang untuk breakfast juga.Sebiji tu lengkap ada karbohidrat, protein, zat besi, magnesium, serat, juga vitamin C.Yang lagi suka, 0% KOLESTEROL.Memang semua makanan daripada sumber tumbuhan ni, 100% BEBAS KOLESTEROL (termasuklah santan yang selalu dikutuk tu hehe.) . Kandungan potassium dalam pisang juga banyak. Ia membantu mengelakkan strok, mengawal tekanan darah, menguatkan otot, metabolisma, mengawal keseimbangan air serta fungsi elektolit dalam badan. . . Tahukah anda pisang mampu membuat KITA GEMBIRA? Depresi mampu dikurangkan dengan pengambilan pisang. Ia kerana kandungan tryptophan, sejenis asid amino di dalam pisang…

  • DAPUR SIHAT MAMA,  HEALTHY HEALING FOOD

    PISANG 01 – MENGAPA PERLU PILIH YANG BERBINTIK?

    Artikel oleh Puan Ainini Zainal @ Oven Nini Team.MENGAPA PERLU PILIH PISANG MASAK DAN BERBINTIK?Ainini Zainal 26 December 2017 · Minggu ini kita belajar tentang pisang.Mau? Haha. Ok selalu mata kita ni suka yang cantik cantik saja kan? Termasuk pisang.Yang berbintik-bintik kita tak mahu.Sedangkan yang berbintik-bintik lebih sihat. . Yang nampak cantik, licin, ‘flawless’, kuning tapi bahagian hujung tangkai masih hijau.Kenapa?Isu yang ini Dr. Mazliana Mazlan dari Oven Nini Team ada kupas haritu. Boleh baca di wallnya. . . Baik, insyaAllah minggu ini di wall saya, kita akan belajar tentang • nutrisi dalam pisang• khasiat untuk kesihatan• mengapa ada orang alah pisang• resipi berasaskan pisang. Ok. Jom makan pisang!.

  • CLEAN EATING NO NASTIES,  DAPUR SIHAT MAMA,  HEALTHY HEALING FOOD,  ON

    MAKANAN PENGUAT SISTEM IMUN BADAN, YANG SESUAI DIMAKAN JIKA ANAK TAK SIHAT, DEMAM, SELESEMA, BATUK?

    Post asal oleh Puan Ainini Zainal, 18 November 2017 · Konsep asas bila tak sihat, PERLU NAIKKAN SISTEM IMUN BADAN. Bila sistem imun badan baik, cepatlah proses penyembuhan. Superfood yang Allah sebutkan dalam Al Quran sangat banyak manfaat. ✿ Madu . ✿ Kunyit, halia (kedua-duanya antivirus, antibakteria, antiradang dan bagus untuk Sistem Imun Badan. Pernah dengar kalau demam, hirup Singgang? Ia memang benar berkhasiat). . ✿ Buah tin, anggur/ kismis . ✿ Buah delima . ✿ Buah zaitun (juga minyaknya) . ✿ Buah-buahan dan air perahan daripada buah-buahan ciptaan Allah (dalam bentuk yang asal, bukan jus yang dicampur gula bersudu-sudu di pasaran tu ya) . ✿ Air kosong . ✿ Air…

  • BETTER OPTIONS,  CLEAN EATING NO NASTIES,  DAPUR SIHAT MAMA,  JOM BUAT SENDIRI,  MAMA COOKS CEPAT,  ON

    BUAT MAYONIS SENDIRI 10 MINIT

    “Masya Allah hebatnya buat sendiri! Wah bagusnya buat sendiri! Terbaiklah semua buat sendiri ya? Saya mampu beli je. Emm, sedihnya saya tak dapat nak sediakan sendiri, terlalu penat dengan komitmen kerja. “ Pastinya di kalangan ibu ayah, ada rakan-rakan yang memang sediakan sendiri bahan asas masakan/makanan yang ramai dapat belinya di pasaran. Yang komersial ada, tapi mereka pilih untuk buat sendiri. Kenapa? . Ada banyak sebab. Lain ibu bapa, lain alasan mereka. Pastinya bukan untuk buat ibu bapa lain rasa ‘down’, tau. Kita jangan sekali-kali fikir begitu. Tak mahu fikir begitu, kita anggapkan yang kita sama-sama SUPPORT EACH OTHER. Hari ini kawan kita berikan inspirasi, mana tahu esok kita pula…

  • BETTER OPTIONS,  DAPUR SIHAT MAMA,  HEALTHY HEALING FOOD

    BAIKNYA TELUR

    Telur? Errr, berkhasiat ke? Kan tinggi kolesterol? Ok ke makan? Kenyang ke makan telur je? Macam-macam persoalan tentang telur, kan, hinggakan sesetengah kita tersilap ‘label’kannya sebagai membahayakan kerana isu kolesterol. . Sebenarnya, telur ini antara sumber protein yang paling murah tetapi kaya nutrisi. Pengambilan 2 biji sehari sudah mencukupi, tidak perlu berlebihan pula (inilah yang jadi punca/masalah berkaitan kolesterol – PENGAMBILAN BERLEBIHAN, terutamanya kepada mereka yang memang dari awal mempunyai masalah kolesterol). Telur amat bagus untuk otak, tidak kira kanak-kanak atau dewasa, tau! Kita sambung baca tentang kebaikan telur, tulisan Puan Nur Amirah Kamarudin dari #ovenniniteam. . Nur Amirah, 26 August at 09:27 ·  Baiknya Telur 1. Tinggi protein2. Mudah didapati3.…

  • DAPUR SIHAT MAMA,  DIET SIHAT BEGINNERS

    DIET SIHAT: ‘HOW TO START’

    Tanyalah pada semua orang, MAJORITI akan katakan mereka nak makan yang sihat. Ramai orang memang berazam untuk ubah pemakanan sendiri mahupun keluarga kepada yang lebih baik. Tapi seramai-ramai yang mahu itu juga, sebahagian besar tak tahu bagaimana untuk bermula. . Serius tak tahu sebab blur tak tahu nak start dari mana.Atau dah start tapi silap langkah.Ada yang dah start pun, terkandas sebab kurang ilmu dan kurang ‘support system.’ . Tak apa, keadaan setiap kita berbeza, kan?Tak boleh nak kata “Sebab kau tak ikut cara akulah kau tak berjaya.”Juga tak boleh katakan“Aku ok je takde support system. Aku kuat semangat.” . Seriously, kita tak perlu gunakan masa untuk bertelagah dan tegakkan…

  • BETTER OPTIONS,  DAPUR SIHAT MAMA,  TIPS DAPUR MAMA

    MENGAPA PERLU CUBA DAPATKAN LOBAK MERAH ( BUKAN ORGANIK) SELAIN CHINA?

    Lobak Merah antara sayur yang ‘popular’ di kalangan kita. Rasanya manis, tiada rasa pahit yang buatkan anak-anak tak suka. Biasanya sayur ini antara sayur kegemaran kanak-kanak, kan? Tidak sukar untuk dapatkannya di Malaysia, cuma ada isu yang perlu diambilberat, terutamanya jika ibu ayah memang menitikberatkan tentang sumber bahan dapur yang lebih sihat, selamat dan kurang risiko. Jom ikuti perkongsian daripada Puan Ainini Zainal tentang sayur kegemaran ramai ini. Ainini Zainal added a new photo. 29 January ·  Topik Lobak Merah, bawang, halia, kentang macam tak berkesudahan, kan? Sejak 2013 saya berkongsi info pemakanan sihat, sangat bersyukur bila ada yang hubungi dan ceritakan: “Puan, sekarang saya dan suami sangat alert dengan sumber bahan mentah/barang…

  • BETTER OPTIONS,  DAPUR SIHAT MAMA,  TIPS DAPUR MAMA

    TIPS BELI LOBAK MERAH

    Perkongsian oleh Founder Oven Nini, Puan Ainini Zainal 15 September 2017 ·  ==== Kelas Kak Nini – Lobak Merah.Lama tak masuk kelas, ya.Beratur sekarang! Haha. Ok hari ini kita bincang sedikit tentang carrot. . Ramai kurang ‘alert’ bab sayuran yang diimport dari China.Isunya, majoriti tanah di sana adalah bertoksik. . Satu lagi, isu penggunaan ‘pesticide’ tau racun seranggga yang tiada sekatan, terlalu berleluasa. Kesannya terhadap kesihatan amat besar. Ia bukan perkara main-main. . Kami mula membeli lobak merah Australia sejak 2015.‘Fresh, quality assured.’Tempat paling mudah, pasaraya. . Ketika di Terengganu dulu, saya beli di Pasaraya Giant. Ada Australia punya. Di Ipoh, boleh dapatkan di AEON.Di bahagian organik juga ada, mahal sedikitlah.Yang ini…

error:
1
Salam/Hi.
Boleh kami bantu? Ini link senarai premix Oven Nini untuk rujukan Tuan/Puan/Cik Puan, ya. http://ovennini.com/shopping

Bagi memudahkan komunikasi, Cik Puan/ Tuan/ Puan boleh perkenalkan nama dan taipkan terus soalan dan hantarkan kepada kami.

Kami beroperasi setiap Isnin-Jumaat, 8.00 pagi-5.00 petang. Kami akan cuba jawab dalam tempoh 24 jam. Soalan selepas waktu pejabat akan dijawab esoknya/ pada hari bekerja, Insya Allah.

Love,
Oven Nini Team.
(Isnin-Jumaat. 8.00 pagi-5.00 petang)