• DAPUR SIHAT MAMA,  HEALTHY HEALING FOOD

    PISANG 03: KEK DAN BROWNIES BEBAS TELUR TAPI LEMBUT DENGAN PISANG

    Ainini Zainal on Facebook 28 December 2017 · KELAS PISANG 03PISANG SEBAGAI PENGGANTI TELUR.. Topik mengapa sesetengah orang alah pada pisang nanti kita bincangkan di post lain ya. Ini tentang fungsi pisang sebagai pengganti kepada telur jika anda alah terhadap sumber protein paling popular ini. Anak alah telur? Jangan risau. . Bila ramai alah telur, banyak resipi ‘eggless’ dihasilkan. Salah satu bahan yang digunakan bagi sesetengah resipi eggless adalah pisang. . Pisang berfungsi melembabkan tekstur kek, kuih, brownies, muffin dan sebagainya. Jika biasanya kita gunakan telur untuk fungsi-fungsi yang disebutkan tadi, pisang boleh dijadikan pengganti. . Biasanya kita juga guna telur untuk lembutkan kek, kan? Pisang juga boleh melembutkan kek. . Bagi…

  • DAPUR SIHAT MAMA,  HEALTHY HEALING FOOD

    PISANG 02 : APA KHASIAT/ NUTRISI DALAM PISANG? KENAPA MAKAN PISANG JADI GEMBIRA?

    KELAS PISANG 02Ainini Zainal 27 December 2017 ·  Apa khasiat dalam pisang?Di foto adalah khasiat dalam setiap 100g pisang.MasyaAllah, banyak khasiatnya. . Biasa kami suka pisang untuk breakfast juga.Sebiji tu lengkap ada karbohidrat, protein, zat besi, magnesium, serat, juga vitamin C.Yang lagi suka, 0% KOLESTEROL.Memang semua makanan daripada sumber tumbuhan ni, 100% BEBAS KOLESTEROL (termasuklah santan yang selalu dikutuk tu hehe.) . Kandungan potassium dalam pisang juga banyak. Ia membantu mengelakkan strok, mengawal tekanan darah, menguatkan otot, metabolisma, mengawal keseimbangan air serta fungsi elektolit dalam badan. . . Tahukah anda pisang mampu membuat KITA GEMBIRA? Depresi mampu dikurangkan dengan pengambilan pisang. Ia kerana kandungan tryptophan, sejenis asid amino di dalam pisang…

  • DAPUR SIHAT MAMA,  HEALTHY HEALING FOOD

    PISANG 01 – MENGAPA PERLU PILIH YANG BERBINTIK?

    Artikel oleh Puan Ainini Zainal @ Oven Nini Team.MENGAPA PERLU PILIH PISANG MASAK DAN BERBINTIK?Ainini Zainal 26 December 2017 · Minggu ini kita belajar tentang pisang.Mau? Haha. Ok selalu mata kita ni suka yang cantik cantik saja kan? Termasuk pisang.Yang berbintik-bintik kita tak mahu.Sedangkan yang berbintik-bintik lebih sihat. . Yang nampak cantik, licin, ‘flawless’, kuning tapi bahagian hujung tangkai masih hijau.Kenapa?Isu yang ini Dr. Mazliana Mazlan dari Oven Nini Team ada kupas haritu. Boleh baca di wallnya. . . Baik, insyaAllah minggu ini di wall saya, kita akan belajar tentang • nutrisi dalam pisang• khasiat untuk kesihatan• mengapa ada orang alah pisang• resipi berasaskan pisang. Ok. Jom makan pisang!.

  • CLEAN EATING NO NASTIES,  HEALTHY HEALING FOOD,  MAMA COOKS CEPAT,  OVEN NINI COOKS,  OVEN NINI TEAM

    ECZEMA HEALING SOUP – PUAN MIZHANA PADZI

    Perkongsian tentang Eczema Healing Soup oleh Puan Mizhana Padzi, Authorized Agent Oven Nini @ #ovenniniteam. Beliau juga adalah Naturopath/ Nutritionist dan Eczema Coach untuk Perfect Eczema Plan (PEP). Mizhana Padzi – 20 November at 13:18 ·  Eczema Healing Soup PEP The healing power of soup is something that both Scientists and our grandmother can agree on kan. Whew! this soup is really great for autoimmune diseases and inflammation. I honestly believe in the healing power of food. . Eh mana Mizhana tahu saintis setuju? Setahun yang lalu Mizhana ada seorang klien dewasa yang juga seorang saintis, suffer kulit ekzema kronik. Sekarang dah heal both physically and emotionally. That’s why I tahu.. .…

  • CLEAN EATING NO NASTIES,  DAPUR SIHAT MAMA,  HEALTHY HEALING FOOD,  ON

    MAKANAN PENGUAT SISTEM IMUN BADAN, YANG SESUAI DIMAKAN JIKA ANAK TAK SIHAT, DEMAM, SELESEMA, BATUK?

    Post asal oleh Puan Ainini Zainal, 18 November 2017 · Konsep asas bila tak sihat, PERLU NAIKKAN SISTEM IMUN BADAN. Bila sistem imun badan baik, cepatlah proses penyembuhan. Superfood yang Allah sebutkan dalam Al Quran sangat banyak manfaat. ✿ Madu . ✿ Kunyit, halia (kedua-duanya antivirus, antibakteria, antiradang dan bagus untuk Sistem Imun Badan. Pernah dengar kalau demam, hirup Singgang? Ia memang benar berkhasiat). . ✿ Buah tin, anggur/ kismis . ✿ Buah delima . ✿ Buah zaitun (juga minyaknya) . ✿ Buah-buahan dan air perahan daripada buah-buahan ciptaan Allah (dalam bentuk yang asal, bukan jus yang dicampur gula bersudu-sudu di pasaran tu ya) . ✿ Air kosong . ✿ Air…

  • BETTER OPTIONS,  DAPUR SIHAT MAMA,  HEALTHY HEALING FOOD

    BAIKNYA TELUR

    Telur? Errr, berkhasiat ke? Kan tinggi kolesterol? Ok ke makan? Kenyang ke makan telur je? Macam-macam persoalan tentang telur, kan, hinggakan sesetengah kita tersilap ‘label’kannya sebagai membahayakan kerana isu kolesterol. . Sebenarnya, telur ini antara sumber protein yang paling murah tetapi kaya nutrisi. Pengambilan 2 biji sehari sudah mencukupi, tidak perlu berlebihan pula (inilah yang jadi punca/masalah berkaitan kolesterol – PENGAMBILAN BERLEBIHAN, terutamanya kepada mereka yang memang dari awal mempunyai masalah kolesterol). Telur amat bagus untuk otak, tidak kira kanak-kanak atau dewasa, tau! Kita sambung baca tentang kebaikan telur, tulisan Puan Nur Amirah Kamarudin dari #ovenniniteam. . Nur Amirah, 26 August at 09:27 ·  Baiknya Telur 1. Tinggi protein2. Mudah didapati3.…

  • ANAK DAN MAKANAN,  HEALTHY HEALING FOOD,  REMEDI SEMULAJADI

    SUP ANAK SELESEMA

    SAKIT – MAKANAN PENGUAT SISTEM IMUN BADAN Perkongsian daripada Puan Ainini Zainal, Founder Oven Nini, dipetik dari Facebook beliau, 27 Disember 2013. ========= Malam tadi ada budak selesema. Dah lama tak selesema. Malam tadi minum Virgin Coconut Oil (VCO) sebelum tidur. Merengek tak selesalah masa tidurnya hidung tersumbat. Pagi ni dah ceria, tapi selesema masih ada sikit-sikit. . Breakfast dengan Chicken Broth Soup. Lebihkan Bawang Merah/Besar/Putih, Kunyit Hidup dan halia. Biasanya tak tumis, hari ni tumis sebab nak guna VCO. Bawang, halia, kunyit, Minyak Kelapa, semua ini bagus untuk immune system. . Renehkan semua bahan tadi dengan ayam bahagian tulang dengan api paling kecil selama 2-3 jam (jika anak alah…

error: