• ANAK DAN MAKANAN,  BENTO MAMA,  MAMA COOKS CEPAT,  OVEN NINI PRODUCTS,  ovennini,com

    100+ IDEA BENTO / MENU ANAK VERSI ‘BETTER OPTIONS’ – OVEN NINI STYLE.

    “Mama, Kakak tengok kawan Kakak dia selalu bawak bekal lain-lain. Hari ni Nasi Goreng, esok Spaghetti, Pancake mak dia buat nampak macam ‘cloud’ tau Mama? Gebu, dia bagi Kakak rasa sikit, sedap sangat. Nugget pun mak dia buat sendiri, mama. Hari tu dia ada bagi ayam seketul kat kakak. Rasa macam ayam goreng fast food. Tapi dia cakap, mak dia buat sendiri je tepung tu, belajar kat internet. Kalau Mama tak penat tak busy, Mama buatkan bekal macam-macam jenis untuk Kakak boleh? Tapi kalau Mama penat, takpe tau. Kakak cerita je pasal bekal kawan Kakak tu.” . Bila anak cakap macam ni, mak paling kuat hati di dunia pun tetap…

  • CLEAN EATING NO NASTIES,  MAMA COOKS CEPAT,  ON,  OVEN NINI COOKS

    5 MENU MASAKAN MELAYU DAN CINA MENGGUNAKAN PREMIX OVEN NINI

    Menu Masakan Melayu dan Cina: Nasi Lemak Pandan, Ayam Goreng Berempah, Herbs Chicken Soup, Chinese Chicken Rice, Ginger Chicken. . Rempah Premix Oven Nini yang diperlukan:Masak Red, Ramen, Mak Tang Energy Soup, Kok Kok Rice, Mak Tang Kee Chap. . . NASI LEMAK HALBA PANDAN (4 orang) Masak 2 cawan beras bersama 2 cawan santan dan 1/2 cawan air, 4 helai daun pandan, 1/2 sudu besar Garam Himalaya, 1 sudu besar Gula Organik, secubit biji Halba, hirisan halia dan 1 ulas Bawang Merah, dihiris. Masak seperti biasa. Untuk sambalnya, gorengkan bilis dan ketepikan. Kisar 1 biji Bawang Besar bersama segenggam bilis serta minyak yang digunakan untuk menggoreng bilis tadi (kisar…

  • CLEAN EATING NO NASTIES,  MAMA COOKS CEPAT,  ON,  OVEN NINI COOKS

    5 RESIPI ALA ‘WESTERN’ MENGGUNAKAN REMPAH PREMIX OVEN NINI

    Menu ala Inggeris/ Western: Cheesy Fried Chicken, Mac & Cheese, Onion Chicken Stew, Creamy Aglio Olio, BBQ Pepper Sauce..Rempah Premix Oven Nini yang diperlukan:Cik Popia Carbonara/Fried Chicken, Mek & Cheese, Kok Kok Rice/Chicken Soup, Masak Red, Kee Chap. . .CHEESY FRIED CHICKEN (4-5 orang). Tumis 1 biji bawang besar cincang (perlu cincang halus sehalus-halusnya). Tumis biar layu. Bancuh 1 cawan air bersama 3 sudu besar rempah premix Mek & Cheese. Rempah ni dah ada garam dan rempah ratus dalamnya, tak perlu tambah garam lagi. Masukkan adunan tadi ke dalam tumisan Bawang Besar bersama 2 cawan susu segar. Kacau adunan biar menggelegak, kecilkan api. Masukkan 125g Cheddar Cheese dan 125g Mozarella…

  • CLEAN EATING NO NASTIES,  MAMA COOKS CEPAT,  ON,  OVEN NINI COOKS

    5 RESIPI MENU ALA KOREA DAN THAI MENGGUNAKAN REMPAH PREMIX OVEN NINI

    Menu ala Korea dan Thai: Ramen Noodles, Beef Bulgogi, Korean Fried Chicken, Tomyam & Paprik, Thai Chilli Sauce. .Rempah Premix Oven Nini yang diperlukan:Ramen, No Soy Kee Chap, Bulgogi, Fried Chicken, Masak Merah. Ramen Noodles (untuk 2 orang) Rebuskan 2 keping Organic Ramen Noodles, toskan dan ketepikan. Panaskan minyak dan tumiskan 1 biji Bawang Besar hingga kekuningan. Masukkan hirisan daging atau ayam jika suka, tambahkan sedikit air. Setelah ayam masak, masukkan 1-2 sudu besar premix Ramen, 1 sudu besar premix Kee Chap dan sedikit premix Masak Red (jika ingin lebih pedas). Masukkan ‘noodles’ tadi bersama sayur dan gaul sebati. Hidangkan. ***Premix Kee Chap juga boleh dijadikan ‘Kicap’ botol terlebih dahulu…

  • CLEAN EATING NO NASTIES,  HEALTHY HEALING FOOD,  MAMA COOKS CEPAT,  OVEN NINI COOKS,  OVEN NINI TEAM

    ECZEMA HEALING SOUP – PUAN MIZHANA PADZI

    Perkongsian tentang Eczema Healing Soup oleh Puan Mizhana Padzi, Authorized Agent Oven Nini @ #ovenniniteam. Beliau juga adalah Naturopath/ Nutritionist dan Eczema Coach untuk Perfect Eczema Plan (PEP). Mizhana Padzi – 20 November at 13:18 ·  Eczema Healing Soup PEP The healing power of soup is something that both Scientists and our grandmother can agree on kan. Whew! this soup is really great for autoimmune diseases and inflammation. I honestly believe in the healing power of food. . Eh mana Mizhana tahu saintis setuju? Setahun yang lalu Mizhana ada seorang klien dewasa yang juga seorang saintis, suffer kulit ekzema kronik. Sekarang dah heal both physically and emotionally. That’s why I tahu.. .…

  • BETTER OPTIONS,  CLEAN EATING NO NASTIES,  DAPUR SIHAT MAMA,  JOM BUAT SENDIRI,  MAMA COOKS CEPAT,  ON

    BUAT MAYONIS SENDIRI 10 MINIT

    “Masya Allah hebatnya buat sendiri! Wah bagusnya buat sendiri! Terbaiklah semua buat sendiri ya? Saya mampu beli je. Emm, sedihnya saya tak dapat nak sediakan sendiri, terlalu penat dengan komitmen kerja. “ Pastinya di kalangan ibu ayah, ada rakan-rakan yang memang sediakan sendiri bahan asas masakan/makanan yang ramai dapat belinya di pasaran. Yang komersial ada, tapi mereka pilih untuk buat sendiri. Kenapa? . Ada banyak sebab. Lain ibu bapa, lain alasan mereka. Pastinya bukan untuk buat ibu bapa lain rasa ‘down’, tau. Kita jangan sekali-kali fikir begitu. Tak mahu fikir begitu, kita anggapkan yang kita sama-sama SUPPORT EACH OTHER. Hari ini kawan kita berikan inspirasi, mana tahu esok kita pula…

  • BENTO MAMA,  MAMA COOKS CEPAT

    BENTO NASLIN OGOS 2019

    Di Oven Nini Team, kami ada seorang Ibu anak 3 yang rajin upload foto idea Bento untuk anak-anaknya iaitu, Puan Azlinda Hamid (Bento Naslin). Majoriti Bento yang disediakan adalah menggunakan premix masakan Oven Nini. Beliau gunakannya sejak 2016 hingga sekarang. Dapur Shortcut untuk semua ibu! . 29.07.19 – 08.08.19 Kisah dua minggu punya bento tak sempat nak update. Hari ni berkesempatan post dalam album bento buat semangat nak mula berbento esok selepas seminggu cuti sekolah. In shaa Allah semoga terus rajin untuk berbento buat anak-anak. . . . . . . . . ======== 19.08.19 – 23.08.19 Minggu ni minggu yang sangat sibuk dan memenatkan di tempat kerja. Jadi ibu…

  • MAMA COOKS CEPAT,  ON,  OVEN NINI PRODUCTS,  TIPS DAPUR MAMA

    AYAM GORENG ALA ‘KENTUCKY’ RANGUP

    Cakaplah siapa yang tak suka Ayam Goreng ala ‘Kentucky’ yang rangup? Mesti ada yang rasa ‘hilang selera’ sikit bila ayam rangup gebu yang diimpikan bertukar jadi versi yang tepung tak melekat elok pada ayamnya, tak bersalut cantik dan kembang minyak. Ikuti tips dan perkongsian oleh Puan Ainini Zainal di bawah, ya! . Ainini Zainal added a new photo. 18 January ·  SUKA SANGAT BILA AYAM GORENG TERSALUT CANTIK TEPUNGNYA, RANGUP KRUP KRUP KRUP. Ramai yang dah tahu pun, kan?Tapi nak share jugak, sebab ada yang buat tak jadi cantik, tak melekat sangat tepung salutan dan ayamnya. Jangan sedih, dunia tak terhenti di sini. ? . InsyaAllah, betul caranya, menjadilah apa yang kita buat. Saya…

  • ANAK DAN MAKANAN,  CLEAN EATING NO NASTIES,  MAMA COOKS CEPAT

    PIZZA BAWANG CAPSICUM & TIPS BILA ANAK BELUM SUKA BAWANG/SAYUR

    Anak BELUM SUKA (jangan sebut TAK SUKA) adalah topik popular majoriti ibu bapa, kan? Memang ramai alami masalah ini. Ada yang akhirnya selesai, ada yang masih belum tahu cara paling sesuai untuk bantu anak suka. Puan Ainini Zainal, Founder Oven Nini berkongsi tips yang mungkin berguna untuk anda. . Bila dia belum suka, kita buat dia ‘terpaksa suka’. Haha. Ibu selalu bab sayur, bawang, takde kompromi. Ayat biasa, “Oh that’s okay, you don’t have to like it now, you’ll like it later, you just need to eat it.” Afi pun redha sajalah. Tapi ya, bila lidah dah dibiasakan dengan segala bawang, sayur yang mungkin awalnya dia belum suka, lama-lama tetap…

  • ANAK DAN MAKANAN,  BENTO MAMA,  MAMA COOKS CEPAT

    BENTO 02: BOILED EGG, CUPCAKE, LETTUCE

    Bento ringkas tapi padat nutrisi. Idea Puan Ainini Zainal @ Oven Nini. Pesan beliau, walaupun sediakan cupcake, kek, biskut, roti versi homemade, makanan sebegini tetap bukan untuk diambil setiap hari. Sesekali, 2-3 bulan sekali, sudah ok. Elakkan terlalu kerap kerana ia bukan Makanan Ruji. Utamakan hidangan ‘real food’ yang lebih ‘less processed’. Ainini Zainal added a new photo, 9 January 2018 ·  AFI’S HS BENTO #2.JANUARY 9, 2018. We baked GF cupcake this morning.Afi will bring some to his Art Class. Have a nice day, everyone.Every struggle and mistake we made yesterday will make us a better person, insyaAllah. . .#bentoafi2018#afiafiafi

error: